Saturday, 11 February 2012

DEFINISI AURAT SERTA HUKUM MENUTUP AURAT


Aurat diambil dari perkataan Arab 'Aurah' yang bererti keaiban. Manakala dalam istilah feqah pula aurat diertikan sebagai bahagian tubuh badan seseorang yang wajib ditutup atau dilindungi dari pandangan.
Di dalam islam terdapat beberapa keadaan di mana masyarakat islam dibenarkan membuka aurat dan ia hanya pada orang-orang yang tertentu. Di dalam risalah ini akan diterangkan beberapa perkara yang bersangkutan dengan aurat untuk dijadikan renungan dan tatapan bersama. 

Berkaitan dengan hukum aurat perempuan secara jelasnya telah dinyatakan oleh Allah Taala dalam Al-Qur'an sebagai satu perintah dan kewajipan yang harus dilaksanakan oleh hambaNya yang mukmin mengikut keadaan dan situasi yang tertentu. Adalah menjadi satu kemestian "WAJIB" bagi setiap wanita akur dengan perintah Allah untuk memakai menutup kepala mereka dan jika perlu termasuk juga mukanya  tanpa banyak soal dan tanpa alasan-alasan yang bodoh. Kiranya ada di antara mereka yang ingkar dengan perintah yang sudah termaktub dalam Kitabullah, ingatlah siksaan Allah adalah amat keras buat mereka!!!!!!.  Sebagai melaksanakan kewajiban untuk menyebarkan yang HAQ ini, maka suluk bentangkan di sini dalil dan nas yang berkaitan dengan KEWAJIPAN MENUTIP AURAT bagi setiap wanita Islam yang mengaku beriman dengan Kitab Allah dan Rasulnya.  Antaranya ialah sebagaimana berikut;
Nas Pertama
"Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani." [Surah Al-Ahzab:59]

 

16 comments:

 1. wanita yang cantik adalah wanita yang menutup auratnya..

  ReplyDelete
 2. fuck off you stupid moron.

  AURAT IN ARABIC MEANS ' A DISGRACE' - maksud dalam bahasa Melayu itu CACAT, AIB!

  KHUMUR tu KAIN PENUDUNG, ATAU VEIL. Bukan tudung untuk tutup kepala!

  Lelaki macam ko ni yang patut belajar bahasa arab seblom berlagak ALIM kat sini

  AKU NAK TANYA KAU, BANGSAT, BABI KAU DAN ULAMA-ULAMA SYAITAN KAU, PANGGIL WANITA TU KECACATAN DAN KEAIBAN!

  SALAHKAN DIRI YANG BODOH TAK TAU BAHASA ARAB DAN TAK RETI NAK KAWAN NAFSU TU!
  KAU TAK TAHAN TENGOK RAMBUT PEREMPUAN ITU BUKAN SALAH PEREMPUAN!

  TUDUNG ITU SUDAH DIPAKAI DARI SEBELUM MASIHI OLEH RAHIB KRISTIAN / YAHUDI YANG DITINDAS DI TANAH ISRAEL HINGGA KE ARAB! TUDUNG TU MEMANG MENYUSAHKAN DAN MENGONGKONG!

  KAU BACA BALIK BETUL2 SURAH AN NUR, ALLAH TIDAK SEBUT RAMBUT, DALAM BAHASA ARAB RAMBUT BEERTI "SHAAR", TAK DISEBUT SHAAR / RAMBUT ATAU KEPALA DALAM SURAH.

  JANGAN KAU PANDAI-PANDAI SAMA MACAM ULAMA BANGSAT SEBELUM KAU YANG MEMANDAI2 SAMPAI WANITA DICACI DALAM CERAMAH AGAMA SEBAGAI JAHAT KERANA AURAT!

  WANITA DI SELURUH DUNIA MENERIMA SEKSAAN DITINDAS OLEH KAUM ADAM BANGSAT MACAM KAU NI
  TERUTAMANYA DI PAKISETAN, INDIA, ARAB DAN IRAN SEBAB ULAMA-ULAMA SUNNI/SYIAH/WAHABABI/
  SALAFI MACAM KAMU NI YANG SUKA MENGAJAR UMAT MEMBENCI DNA MENDISKRIMINASI WANITA YANG TAK BERDOSA!

  KAMU HALALKAN KEGANASAN TERHADAP WANITA!
  KAMU HALALKAN KEZALIMAN KERANA EGO KAMU!
  GUNA AGAMA UNTUK KEPUASAN NAFSU.

  KAWIN 4 IKUT SUNNAH! CURANG PUN TAKPE. KAMU TU TAK NUSYUZ KE? FUCK LAH! LELAKI PUN BOLEH NUSYUZ! PUKUL BINI TAKPE. MABUK, ROKOK, ZINA, ROGOL, DAN LAIN2 PERBUATAN KEJAM KAMU TAK MASUK NERAKA KE?

  WANITA RAMAI AHLI NERAKA? WOI!!!! SEXIST GILA HADIS! MEMANG ANTI WOMEN,
  SEBAB TU KO TU MAHA BAHLUL! MEMANG AKU MARAH SANGAT SEBAB KORANG TU PERASAN AHLI SYURGA.
  PERASAN SAMPAI KIAMAT LA!  APA ULAMA KATA KAU IKUT, HADIS TU BUATAN MANUSIA YANG MEMBENCI WANITA!
  EMPAT IMAM MAZHAB KHINZIR INI YANG BANYAK MENGHUKUM WANITA MASUK NERAKA
  HANYA KERANA MEMBERI RIWAYAT KONON 'NABI NAMPAK WANITA DI NERAKA' MASA ISRA MIRAJ.

  KAU BACA SURAH AL QURAN BETUL2! ALLAH KATA NABI PUN TAK NAMPAK BENDA GHAIB,
  MACAM MANA BUKHARI BOLEH NAMPAK BENDA GHAIB? SEBAB TU LAH KAMU SEMUA NI LEMBU!
  LEMBU YANG DITARIK HIDUNG! SEMUA KAKI BELASAH PEREMPUAN, KAKI PUKUL BINI, BUAT PEREMPUAN JADI HAMBA ABDI, SEMUA TU AJARAN ULAMA OTAK KAMBING PADANG PASIR!!!!!!!!!!!!!!!

  WANITA ITU BUKAN AURAT! FEQAH TU AJARAN MANUSIA! ALLAH TAK SURUH TUTUP KEPALA DAN RAMBUT,
  ITU AJARAN KRISTIAN & YAHUDI! KAU PERGI LAH KELUAR DARI LUBUK TABLIGH SESAT TU DAN MENGEMBARA TENGOK DUNIA!!!!!!!!! JANGAN ASYIK DENGAR CERAMAH YANG SUKA MENCACI HINA WANITA MASUK NERAKA MACAM LAH KAU ORANG LELAKI SEMUA MASUK SYURGA! ANJING LEBIH MULIA DARI KAU! BABI LEBIH BAIK DARI KAU!

  SELALU ORANG KATA P'PUAN TAK BERTUDUNG TAK SOLAT! PUKI LANCAU LA WEH!
  MANA KO TAU SEMUA TU? ALLAH JE TAU SEMUA TU. KO SAPE NAK JUDGE ORANG?
  TENGOK LUARAN.

  KO INGAT POMPUAN TUDUNG BAIK KE HAAA????????????????????????/!!!!!!!!!!!!!!!

  KO BUKAK MATA LUAS2 LA USTAZ OI!!!!!!!!!!!!!!!!!

  GEJALA SOSIAL BUKAN TERLETAK PADA TUDUNG KE TAK, NAFSU TAK KIRA PAKAIAN,
  KALAU NAK JAHAT, PAKAI TUDUNG PUN ADA YANG MELACUR.

  KO NAK CAKAP POMPUAN TAK BERTUDUNG TU JAHIL? TAK SEMUA.
  DAN SAMA JUGAK MACAM YG BERTUDUNG, ADA YANG SERIBU KALI JAHIL.

  SEMOGA ALLAH AMPUNKAN DOSA AKU KERANA MAKI KAU TAPI AKU RASA KAU DAN ULAMA2 LAIN LAYAK DIHENTAM ATAS SIFAT EGO YANG MELAMPAU!!!!  ReplyDelete
  Replies
  1. I don't get you, not even a bit. Calm your tits woman.

   Delete
  2. Ape yg anjing laknat ni menyalak nih?? Xyah nk bg komen ko yg syirik lg sesat tu la anjing oii!! Artikel die ni mmg betol pon...ape yg ko sembang tu lg mcm lahanat!! Get lost u stupid fucking moron!!!

   Delete
  3. Sis ..
   Fahamkan ye..
   Aurat itu juga membawa maksud menjaga aib diri maknanya menjaga kesucian agama .
   Jangan tahu menghina sahaja .

   Belajar .
   Batasan Aurat Menurut Madzhab Syafi'iy

   Di dalam kitab al-Muhadzdzab, Imam al-Syiraaziy berkata;
   "Aurat laki-laki antara pusat dan lutut, sedangkan pusat dan lututnya sendiri bukan termasuk aurat. Hanya saja, sebagian madzhab kami berpendapat bahwa pusat dan lutut termasuk aurat. Yang benar adalah, keduanya bukanlah aurat. Ini didasarkan pada hadits yang diriwayatkan dari Abu Sa'id al-Khuduriy, bahwasanya Nabi saw bersabda, "Aurat laki-laki adalah antara pusat dan lutut. Sedangkan aurat wanita adalah seluruh badannya, kecuali muka dan kedua telapak tangan."
   Mohammad bin Ahmad al-Syasyiy, dalam kitab Haliyat al-'Ulama berkata;
   "Aurat laki-laki adalah antara pusat dan lutut. Sedangkan lutut dan pusat bukanlah termasuk aurat. Pendapat semacam ini dipegang oleh Imam Malik dalam sebuah riwayat dari Ahmad. Sebagian golongan dari kami berpendapat, bahwa pusat dan lutut termasuk aurat.. Sedangkan aurat wanita adalah seluruh badan, kecuali muka dan kedua telapak tangan."
   Al-Haitsamiy, dalam kitab Manhaj al-Qawiim berkata;
   "Aurat laki-laki, baik masih kecil maupun sudah dewasa, budak non mukatab, maupun mukatab, serta anak budak, adalah antara pusat dan lutut..Sedangkan aurat wanita merdeka, masih kecil maupun dewasa, baik ketika sholat, berhadapan dengan laki-laki asing (non mahram) walaupun di luarnya, adalah seluruh badan kecuali muka dan kedua telapak tangan."
   Dalam kitab al-Umm[12]dinyatakan;
   "Aurat laki-laki adalah antara pusat dan lutut, sedangkan keduanya (pusat dan lutut) bukanlah termasuk aurat….Sedangkan aurat perempuan adalah seluruh badannya, kecuali muka dan kedua telapak tangan."
   Al-Dimyathiy, dalam kitab I'aanat al-Thaalibiin, menyatakan;
   "Setiap laki-laki merdeka maupun budak, wajib menutup antara pusat dan lututnya; berdasarkan hadits, "Aurat seorang Mukmin adalah antara pusat dan lututnya. Selain itu, juga didasarkan pada hadits yang diriwayatkan oleh Imam Baihaqiy, "…dan auratnya adalah antara pusat dan lutut."Sedangkan aurat wanita adalah seluruh badan kecuali muka dan telapak tangan.
   Imam Syarbiniy dalam kitab al-Iqnaa', menyatakan;
   "Aurat laki-laki antara pusat dan lututnya; berdasarkan hadits yang diriwayatkan oleh Imam Baihaqiy, bahwasanya Nabi saw bersabda,"Jika salah seorang diantara kamu menikahi budak perempuannya hendaknya, budaknya itu tidak melihat auratnya. Adapun auratnya adalah antara pusat dan lutut…sedangkan pendapat yang paling shahih, pusat dan lutut tidak termasuk aurat…."Sedangkan aurat wanita adalah seluruh tubuh kecuali muka dan kedua telapak tangan.
   Di dalam kitab Mughniy al-Muhtaaj, Imam Syarbiniy menyatakan;
   "Aurat laki-laki, baik budak, kafir, anak kecil, maupun yang sudah dewasa…adalah antara pusat dan lutut…Sedangkan aurat wanita adalah seluruh tubuh selain wajah dan kedua telapak tangan…"

   Delete
 3. Aurat is taken from Hinduism version of women being a FLAWED creature. This was never taught in Islam.

  Woman is commonly referred to as "Aurat" in Hindi. Hindi has taken lot of words from persian /Arabic and of course words from Sanskrit.
  Now, all this is fine, but sometimes we take words which are culturally inapplicable in India and that is where we should draw the line. I was apalled to know that "Aurat" means private parts in Arabic as a derogatory term to a woman. Do I ever want to use this word again? No way..!!!!!!

  Naari/ Stri/ or any local language version is fine with me.

  Here is complete breakdown.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bapak kau, kau belajar agama tak? Kau cari maksud tu kat mana? Google? Nampak sangat kena tipu dengan kafir laknatullah. Sedar diri sikit nak kata orang bodoh. Sekurang kurangnya belajar Agama kau sebelum melulu. Balik sekolah rendah belajar betul betul bukan lancap dalam kelas.budak sekolah pun tau jawab apa tu aurat.

   Delete
 4. AJARAN BUKHARI BANGSAT PEMBENCI WANITA PENDUSTA AL QURAN:

  AJARAN KRISTIAN YANG DIMASUKKAN KE DALAM FAHAMAN ISLAM MELALUI HADIS:

  WANITA DARI RUSUK ADAM diambil dari Bible.

  Di dalam ALKITAB (Bible versi bahasa Melayu), setelah Adam dicipta, dia ditempatkan di taman Eden .........

  Selepas itu barulah perempuan dicipta iaitu apabila Adam dapati tiada penolong yang sepadan baginya:

  "... tetapi baginya sendiri ia tidak jumpa penolong yang sepadan dengan dia. Lalu TUHAN Allah buat manusia itu tidur nyenyak; ketika ia tidur, TUHAN Allah ambil salah satu rusuk dari padanya, lalu menutup tempat itu dengan daging. Dan dari rusuk yang diambil TUHAN Allah dari manusia itu, dibangun-Nyalah seorang perempuan, lalu dibawa-Nya kepada manusia itu." (Kejadian 2:20-22)

  ...............

  Kisah Adam dan Hawa daripada ALKITAB (Bible bahasa Melayu) telah mempengaruhi pemikiran kebanyakan orang Islam. Terutamanya cerita mengenai ciptaan perempuan pertama di dunia yang dikatakan dicipta daripada tulang rusuk lelaki iaitu tulang yang bengkok. Dari situ bermulalah kepercayaan bahawa kaum perempuan sifatnya bengkok, lalu mereka berkedudukan rendah daripada lelaki.

  Tentu tidak keterlaluan apabila mengatakan iaitu Imam Bukhari adalah orang Islam yang pertama percaya kepada cerita yang tidak sahih itu. Kerana, antara lima kitab hadis yang terbesar di dunia Islam, hanya kitab beliau yang meriwayatkan mengenai tulang rusuk yang bengkok tersebut. Kitab-kitab lain tidak menyebutnya langsung. Di dalam kitab Bukhari terdapat dua hadis mengenai perkara berkenaan. Kedua-duanya diriwayatkan oleh Abu Hurairah. Satu daripadanya menyatakan tulang rusuk yang paling bengkok, yang terletak di atas sekali.

  Adalah dipercayai bahawa lima kitab yang pertama (termasuk Kejadian) di dalam Bible atau ALKITAB telah ditulis oleh seorang ulama agama bangsa Yahudi bernama Ezra, atau Uzair, seperti yang disebut di dalam al-Qur'an. Dengan itu, dirasakan amat ralat sekali apabila didapati ajaran Yahudi telah menyusup masuk ke dalam kepercayaan orang Islam setelah nama Nabi atau Rasul yang selamanya disanjung digunakan.

  Barangkali Imam Bukhari tidak sedar bahawa cerita daripada ALKITAB yang berkenaan tidak disahihkan oleh al-Qur'an. Ia berlaku mungkin kerana beliau terlepas pandang sebuah ayat yang menunjukkan bahawa al-Qur'an diturunkan sebagai kawalan mutu ke atas kitab-kitab sebelumnya. Ayat tersebut berbunyi,

  "Dan Kami turunkan kepada kamu Kitab dengan yang benar, mengesahkan Kitab sebelumnya, dan mengawalnya. Maka hakimkan antara mereka menurut apa yang Allah turunkan, dan jangan ikut keinginan mereka untuk mengabaikan yang benar yang datang kepada kamu." (5:48)

  Masanya agak terlewat untuk hapuskan kepercayaan yang telah disuntik oleh Imam Bukhari ke dalam Islam, mengenai kaum wanita, setelah ia dikecapi oleh golongan lelaki selama lebih seribu tahun. Dan kepercayaan itu diterima pula oleh sesetengah golongan daripada kaum tersebut. Bolehkah sekarang diajak umat Islam untuk mendustakan Bukhari tanpa dihukum sebagai anti-Islam, antihadis, menghina Nabi, atau murtad?

  ReplyDelete
 5. PEMBETULAN: AL QURAN MENGATAKAN WANITA TIDAK DICIPTAKAN DARI RUSUK ADAM, KERANA ALLAH MENCIPTA ADAM DAN ISTERI BERSAMA-SAMA DARI TANAH LIAT DAN SEGUMPAL DARAH:

  Manakala al-Qur'an pula menyebut ciptaan tersebut dengan ayat berbunyi,

  "Wahai manusia, takutilah Pemelihara kamu yang mencipta kamu daripada jiwa yang satu, dan daripadanya Dia ciptakan pasangannya, dan daripada keduanya, ditaburkan di merata-rata banyak lelaki dan perempuan;" (4:1)

  Allah (dan Rasul-Nya) hanya menyebut daripadanya iaitu daripada jiwa yang satu mengenai ciptaan pasangan atau isteri atau perempuan. Tulang rusuk tidak disebut. Daripada jiwa yang satu itu juga manusia dicipta. Dalam ayat yang lain pula, dinyatakan bahawa (semua) manusia dicipta daripada tanah liat yang kering, daripada lumpur yang dibentuk (15:26).

  Sedikit mengenai penipuan. Ia dimulakan dengan satu, kemudian disahihkan dengan lagi satu, kemudian dengan satu lagi, dan seterusnya, hingga jadi seperti benar.

  Setelah kaum perempuan dikatakan dicipta daripada tulang yang bengkok, ''perempuan merupakan fitnah terbesar..." kata Rasul, kononnya.  "Katakanlah kepada orang-orang mukmin supaya mereka tundukkan pandangan mereka, dan jaga kemaluan mereka; itu lebih suci bagi mereka. Sesungguhnya Allah menyedari apa yang mereka kerjakan." (24:30)

  "dan katakan kepada perempuan-perempuan mukmin, supaya mereka tundukkan pandangan mereka, dan jaga kemaluan mereka," (24:31)

  Tiada kaum yang lebih besar dalam tanggungjawab terhadap maruah. Lelaki perempuan sama. Kerana itu, hukuman ke atas mereka yang tidak menjaganya pun sama. Firman-Nya,

  "Perempuan yang berzina, dan lelaki yang berzina, sebatlah tiap-tiap seorang daripada mereka dengan seratus sebatan" (24:2),

  ReplyDelete
 6. PEMBETULAN DI ATAS ADALAH UNTUK MEMBETULKAN KEPERCAYAAN 'HAWA TULANG RUSUK ADAM' SEBAGAI SECONDARY CREATED BEING, DARI BIBLE DAN AJARAN IMAM BANGSAT BUKHARI, IAITU SEORANG LELAKI BERKETURUNAN PARSI YANG LAZIM MEMBENCI WANITA PADA ZAMANNYA!

  ReplyDelete
 7. Wanita dalam Islam sebenar
  (seperti di dalam al-Qur'an)  Kedudukan kaum wanita dalam masyarakat Islam agak menyedihkan. Mereka dipersendakan pada sesetengah majlis syarahan agama, dikenakan beberapa peraturan yang ketat, atau diterangkan lebih rendah daripada kaum lelaki. Mereka jadi mangsa keganasan lelaki, mangsa dalam perceraian, mangsa yang digantung tidak bertali, atau mangsa yang sanggup membuang bayi yang dilahirkannya dengan banyak kepayahan. Kemelut ini berpunca dari kejahilan yang terbit dari input yang tidak sempurna dalam didikan agama. Input yang dimaksudkan ialah ajaran daripada Allah yang terkandung di dalam al-Qur’an.

  Kertas ini bertujuan untuk menyampaikan mesej yang banyak daripada Allah mengenai kaum wanita; lantas ia jadi agak panjang. Di sini mungkin terdapat ayat-ayat Allah yang tidak pernah didengarkan oleh orang-orang yang bertanggungjawab. Semoga dengan munculnya ajaran Islam yang sebenar, iaitu daripada al-Qur’an, maka lenyaplah amalan palsu mengenai kaum wanita yang sedang diamal oleh sebahagian besar masyarakat Islam.

  Ciptaan

  Perempuan yang pertama dicipta Allah ialah isteri Adam. Dia dicipta untuk menjadi pasangan bagi Adam, atas kehendak Allah sendiri, yang mencipta semuanya berpasangan (43:12). Daripada Adam dan isterinya, lahirlah kaum lelaki dan perempuan yang berkembang biak, dan pada hari ini mereka berjumlah kira-kira 5.7 bilion kesemuanya. Mereka dicipta agar takut kepada-Nya. Firman-Nya, "Wahai manusia, takutilah Pemelihara (Tuhan) kamu yang mencipta kamu daripada jiwa yang satu, dan daripadanya Dia ciptakan pasangannya (isterinya), dan daripada keduanya, ditaburkan di merata-rata banyak lelaki dan perempuan" (Ayat pertama, Surah ke 4, berjudul "Perempuan"; atau lazimnya ditulis seperti 4:1).  ReplyDelete
 8. Tudung Kepala

  Apa yang dikatakan perhiasan itu tidak termasuk bahagian-bahagian anggota di kepala seperti rambut, mata, mulut, hidung, telinga, dan pipi wanita. Andaikata bahagian-bahagian anggota wanita ini wajib ditutup, dengan tudung kepala supaya tidak dilihat oleh lelaki (seperti yang diwajibkan dalam ajaran agama ulama palsu), maka kaum lelaki pun patut menutup bahagian-bahagian tersebut kerana kaum wanita juga boleh berkeinginan pada lelaki dengan hanya melihat bahagian-bahagian tersebut. Kemungkinan ini dibayangkan Allah di dalam al-Qur'an dengan sebuah cerita mengenai Nabi Yusuf yang digoda oleh wanita-wanita, termasuk isteri pembesar, kerana dia kelihatan begitu menawan (iaitu daripada bahagian-bahagian anggotanya yang dapat dilihat).

  Perhiasan wanita boleh bermaksud payudaranya. Payudara perempuan yang lanjut usia pun tidak seharusnya dinampakkan seperti perempuan lain. Firman-Nya, "Bagi perempuan-perempuan yang melewati umur mengandung, dan tiada harapan untuk berkahwin, tidak ada kesalahan ke atas mereka untuk tanggalkan pakaian mereka, tanpa menunjuk-nunjukkan perhiasan; tetapi jika mereka menahan, adalah lebih baik bagi mereka" (24:60).

  Malah, dalam sebuah ayat yang terdahulu di dalam al-Quran, mengenai pakaian manusia, Allah menyatakan bahawa Dia telah turunkan "pakaian untuk menutupi bahagian-bahagian aib" (7:26). Tentu sekali maksud kata bahagian aib itu tidak termasuk bahagian-bahagian di kepala wanita, mahupun lelaki.

  Dengan adanya beberapa petunjuk daripada al-Qur’an, maka Islam yang sebenar tidak mewajibkan wanita bertudung kepala.

  Kata aurat yang turut disebut di dalam ayat yang panjang tadi (24:31) bermaksud bahagian-bahagian sulit, yang orang-orang berkeinginan seks meminati, tetapi tidak dimengertikan oleh kanak-kanak kecil. Kata ini memang sudah disalahgunakan oleh pihak-pihak tertentu dalam Islam. (Sila rujuk Kalimat aurat di dalam al-Qur'an.)

  ReplyDelete
 9. Dah Allah perintah suruh tutup aurat..tutup ja la...xpyah nak ikut nafsu sgt komen ni.....islam yg mengangkat kaum hawa..klau tidak jd hamba nafsu ja zaman arab jahilliyah dlu...hebat sgt lwan kuasa Allah?cabar Allah?smoga anda mendapat hidayah drpd Allah s.w.t

  ReplyDelete
 10. Bercakap tak guna akal beginilah jadinya. Bible yg ada pd zaman sekarang byk sgt kepincangan. Sy boleh keluarkan bukti. Ayuh kita bermuzakarah jika mahu. Jangan lantang bercakap di sini. Bible adalah buku cerita bukan kitab asal injil. Nak bersuara lantang penuhkan ilmu dahulu. Tak perlu menyumpah seranah di sini. Bukankah setiap agama mengajar pd kebaikan. Bukan mencaci maki sebegini.

  ReplyDelete
 11. Baca alkitab mu apa y d suruh tentang menutup aurat bagi wanita(wajip) dan apa pula paulus mu dan gereja mu mengikut nafsu megubah ketentuan ALLAH.... Sebelum kau menghujat alQuran perdalami ilmu mu y cetek..

  ReplyDelete
 12. Baca alkitab mu apa y d suruh tentang menutup aurat bagi wanita(wajip) dan apa pula paulus mu dan gereja mu mengikut nafsu megubah ketentuan ALLAH.... Sebelum kau menghujat alQuran perdalami ilmu mu y cetek..

  ReplyDelete